Haftanın Kitabı ♠ Uçurtma Avcısı

Uçurtma Avcısı!


    




                             Kitabı D&R sitesinden indirimli bir şekilde, güvenle satın alabilirsiniz. 

Yazarı: Halit Hüseyni
Orijinal İsmi: The Kite Runner
Çevirmen: Püren Özgören
Ülke: ABD
Özgün Dili: İngilizce
Dili: Türkçe
Türü: Roman
Yayın evi: Everest Yayınları
Anadilinde basım tarihi: Mayıs 2004
Sayfa sayısı: 375

○Konusu: 

Sovyetler Birliğinin Afganistan'ı işgali ile birlikte bir çok dram yaşanmıştır ve tarihte bunu dramı en mükemmel anlatan kitap Uçurtma Avcısı’dır. Olaylara iki çocuğun gözünden mükemmel bir dram ile bakan kitabın yazarı Khaled Hosseini (Halit Hüseyni) en ünlü Afgan yazarlardan biri haline gelmiştir.



Emir ve Hasan birlikte büyüyen çok iyi arkadaş olan iki süt kardeştir. Emir’in babası bölgede nüfuzlu ve yardımsever biri olarak tanınır. Hasan'ın babası ise Emir’in babasının hizmetçisidir. Her şey mükemmel giderken Emir ve Hasan başlarını belaya sokarlar ve Hasan Emir’i kurtarmak için kendini öne atar. Emir ona destek olmak yerine oradan kaçar ve Hasan'ı kaderi ile baş başa bırakır. Hasan hayatı boyunca unutamayacağı bir şiddete maruz kalır ve Emir bunu sadece uzaktan izlemekle yetinir.


Emir bu olanlardan dolayı büyük utanç duyar ve bir daha Hasan’ın yüzüne bakamaz. Fakat birlikte yaşadıkları için duyduğu utanç ile her gün yüzleşmek zor gelir ve Hasan’a bir tuzak kurarak onu hırsız gibi gösterir ve böylece babasının işten atılmasına sebep olur. Her ne kadar Emir’in babası bu olayı görmezden gelip Hasan’ı affetse de Hasan’ın babası bu utanca dayanamaz ve oğlunu alıp bölgeyi terk eder.

Bu sırada Sovyet işgali başlar ve Emir ile babası her şeyleri kaybederler. Bunun üzerine ellerinde kalanlar ile birlikte Amerika’nın yolunu tutmak zorunda kalırlar. Fakat yeni hayatta Emir’in içinde bulunduğu duruma değiştirmek ve geçmişinden gelen pişmanlık ve utanç ile yaşamak zorunda kalır.

Aradan yıllar geçer ve büyümüş olan Emir Afganistan’dan bir telefon alır. Arayan kişi Hasan’ın başının tehlikede olduğunu ve yardıma ihtiyacını olduğunu belirtir. Bunun üzerine vicdanını rahatlatma fırsatı bulan Emir Amerika’daki hayatını bırakıp Afganistan’a geri döner. Döndüğünde ise her şeyin daha kötüye gittiğini görür. Dahası Hasan ölmüştür fakat onun da bir oğlu vardır. Oğlunu kurtarmak için ise yıllar önce kaçmayı tercih ettiği gibi bir olay ile karşılaşır. Ya tekrar kaçıp ikinci kez vicdanı ile baş başa kalacaktır yada bu kez karşı koyup Hasan’ın oğlunu kurtarıp ona olan borcunu ödeyecektir.


○Kitaptan Birkaç Alıntı: 

•Sadece tek bir günah var o da "hırsızlık". Tüm diğer günahlar hırsızlığın çeşitleridir. Bir adamı öldürdüğünde bir hayat çalarsın. Karısının onun üzerindeki hakkını, çocuklarının babaları üzerindeki hakkını da. Yalan söylediğinde birinin gerçeği bilme hakkını çalarsın. Çalmaktan daha alçakça bir hareket yoktur.

•Çocuklar boyama kitabı değildir. Onları en sevdiğin renge boyayamazsın.

•Senin bu kadar mutlu olmana, ancak senden bir şey almaya hazırlandıkları zaman izin verirler.

•Baba, kötülerin bile canını yakmanın günah olduğunu söylerdi. İstemeden kötü olmuşlar, bazen de düzelirlermiş.

•Yukarıda bir yerde bir Tanrı varsa, umarım benim viski içmem ya da domuz yememden çok daha önemli meselelerle uğraşıyordur.

•Savaş onuru ortadan kaldırmaz. Tam tersine, barış zamanından çok daha fazla onur gerektirir.

•Vicdanı olmayan, iyiliği bilmeyen bir insan acı da çekemez.

•Senin için, bin tane olsa yakalarım!

•Yeniden iyi biri olmak mümkün.







○Benden Not: "Bu kitabı okumaya başladıktan bir yahut iki saat kadar sonra hüngür hüngür ağlamaya başladığımı hiç unutamam. Şöyle kalbimin o gizli mabetlerine dokundu, hemen ardından gözyaşlarımın akmasına vesile oldu. Ben bu kitabın içeriğini ne kadar anlatırsam anlatayım; hiçbir şey okunduğu zaman yaşattığı etki kadar sarsıcı olamaz. Beklenmedik desem az kalır. Bu duygu yüklü kitabı okumak için zaman yaratın! Sadece bunu söyleyeceğim. Çünkü bazen eksik gitmek zorunda kalabilir insan."


1 yorum:

http://stardollmagazineturkey.blogspot.com/
EmoticonEmoticon